Zikrullah

Sejarah & Pengenalan
(Tarekat,Sufi & Tasawwuf) Jalan Untuk Menuju Allah swt


Syeikh Tarekat (Gambar Hiasan)
Tumbuhnya tarekat dalam Islam sesungguhnya bersamaan dengan kelahiran agama Islam itu sendiri, yaitu sejak Nabi Muhammad saw diutus menjadi Rasul. Fakta sejarah menunjukkan bahwa keperibadian Nabi Muhammad saw sebelum diangkat menjadi Rasul telah berulang kali melakukan Tahannust dan Uzlah di Gua Hira' di samping untuk mengasingkan diri dari masyarakat Makkah yang sedang mabuk mengikuti hawa nafsu keduniaan dan kejahilan.

Tahhanust dan Uzlah Nabi saw adalah untuk mencari ketenangan jiwa dan kebersihan hati dalam proses menempuh ranjau masyarakat dunia yang rosak pada zaman itu. Proses Uzlah Nabi saw yang kemudian disebut tarekat, sekaligus diajarkannya kepada Ali ra. dan dari situlah kemudian Ali ra mengajarkan kepada keluarga dan sahabat-sahabat r.hum.

 
Gua Hira`
Tempat Uzlah Nabi saw & Terima Wahyu Pertama
                                               
Sebagai contoh kepada Syeikh Abdul Qodir Jailani, namanya terkenal di seluruh dunia sehingga tarekatnya dinamakan dengan Tarekat Qodiriyah. Sebagaimana dalam salasilah tarekat Qadiriyah yang merujuk pada Ali dan Abdul Qadir Jailani dan seterusnya adalah dari Nabi Muhammad saw, dari Malaikat Jibril as dan dari Allah Swt.
 Maulana Syeikh Afifuddin Al-Jailani
Keturunan ke-33 Ahlul Bait
Keturunan ke-18 Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani

Insha Allah Bersambung..........

Tiada ulasan:

Catat Ulasan